Translate

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Οικογιορτή

Οι οικογιορτές δημιουργήθηκαν πριν 19 χρόνια.
Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα , πρωτοπόροι , με έντονη αγάπη για την φύση , τον σεβασμό στον συνάνθρωπο , φέροντες το όραμα μιας καλύτερης , αρμονικότερης και ποιο υγιούς ζωής , έπραξαν εθελοντικά , με πλήρη συνείδηση και αυτοδιάθεση να δημιουργήσουν την γιορτή , που από τότε μέχρι σήμερα ταξιδεύει την Ελλάδα .
Εκτός από την πρόταση της οικολογίας , της αλληλεγγύης , της αρμονικότερης και δημιουργικότερης ζωής που φέρει ως μήνυμα η οικογιορτή , είναι επίσης χώρος ζυμώσεις και ιδεών , μιας και τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι σμίγουν για λίγες μέρες , ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις , παρουσιάζουν τεχνικές και γνώσεις , μοιράζονται εν τέλει την εμπειρία τους . Συνθέτοντας αυτές τις προτάσεις που παρουσιάζονται , γίνεται μια ποιο ολιστική προσέγγιση του ζητούμενου . Σε ένα πλανήτη που υποφέρει από την δυσαρμονική λειτουργία του ανθρώπου , το ζητούμενο είναι ένα αρμονικό αποτέλεσμα . Χρειάζεται αλλαγή σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και προοπτικής των πραγμάτων . Η Οικογιορτή διδάσκει την αυτοδιάθεση , μιας και όλοι οι συμμετέχοντες προσφέρουν κάτι για την λειτουργία της , μας γνωρίζει με δίκτυα και οργανώσεις ανταλλακτικού και δίκαιου εμπορίου , περιβαλλοντολογικών δράσεων , οικοκοινοτήτων , μας μιλάει για τις ντόπιες ποικιλίες φυτών και ζώων , για την φυσική καλλιέργεια , την βιοδυναμική , μας μαθαίνει παραδοσιακές τέχνες χειροτεχνίας και μεταποίησης , μας μιλάει για την φυσική δόμηση , για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας , για την ανακύκλωση , μας ψυχαγωγεί με τις μουσικές και τους χορούς της , και όλα αυτά μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων , των σεμιναρίων , ομιλιών και βιωματικών εργαστηρίων .

Γυρίζει  την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αφού κάθε χρόνο διοργανώνεται σε μια διαφορετική πόλη .

Μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθαρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Λέμε λοιπόν, ότι δεν μας αρκούν οι «άψυχες» πιστοποιήσεις και μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα. Ότι το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως η Οικολογική γεωργία δεν είναι μια ευσεβής πιστοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος – αυτό λέμε ότι το κάνουν οι οικοεπιχειρημετίες – αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς.

Γιατί σε μια φυσική παραγωγική διαδικασία αγωνιζόμαστε πρώτιστα για την κοινωνία και όχι για την αγορά.

Ελάτε στις γιορτές μας , για να γνωρίσετε ανθρώπους που συνεργάζονται με τη φύση χωρίς να τη δηλητηριάζουν , ομάδες που προσπαθούν να σώσουν τις ντόπιες ποικιλίες , συντρόφους που χτίζουν οικοκοινότητες , πρακτικές αυτάρκειας και συνεργασίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου